FÖRSTASIDAN
PÅ GÅNG
FÖRENINGEN
LOKALEN
BENGTSHEDEN
MÖTESPLATS
KONTAKT
BENGTSHEDEN
Byns historia
Fäbodvandringar
Fotoutställning
Aldersva fäbod
Hemmagjord bilkaross
Huggning på Väster
Missionsförbundet
Motor Mecano
Murbruksfabrik
Samling vid pumpen
Skolkort
Svärdsjö Mekano
Wasamarschen
Hänt i byn
Kartor
Hemmagjord bilkaross
Någon gång på 1950 talet så började Bengt Wiklund och Valde Larsson att fantisera om att bygga en egen sportbil. När planerna så hade blivit fasta inköptes en personbil av märket Singer, årsmodell okänd, men troligen sent 1940 tal. Karossen skalades bort men ramen samt motor och växellåda behölls.

Tanken var nu att tillverka en kaross i plast, och formen byggdes i trä och jämnades till med bruk och gipsspackel, hit fram var allt frid och fröjd, men att gjuta i plast var inte helt enkelt för det var ju i plastens barndom och det fanns ännu inte släppmedel som var tillräckligt bra så plasten släppte inte från formen och därmed skrinlades de planerna.

Men skam den som ger sig, när det inte gick med plast så fick det bli aluminiumplåt istället. Det blev ju ett helt annat sätt att bygga på, i stället för att gjuta en kaross så fick dom nu knacka och böja aluminiumplåt istället.

När bilen sedan blev färdig så visade det sig att motorn var för liten så den byttes ut mot en Ford V8 med 60 hkr. Och även bakaxeln byttes till en högre växlad.

Kylarmaskeringen kom från en bil av märket Hillman och bakljusen från en Simca Vedett. Ekerfälgar monterades på bilen men från vilken bil dom kom är osäkert.

När det sedan blev aktuellt med lackering så utfördes arbetet på Bruséns lackeringsverkstad i Borgärdet. Den verkstaden var inhyrd i gamla väggaraget som då fanns där Bagaren och pizzerian finns idag.

Öppna fotoutställningen